Religion och politik under kapitalismen

Frågor om förhållandet mellan religion och politik har alltmer hamnat i centrum för samhällsdebatten både i Sverige och internationellt. Det är också ett stort forskningsämne med gamla anor i flera skilda discipliner. I Religion och politik under kapitalismen benar religionshistorikern Stefan Arvidsson ut de olika vetenskapliga perspektiven och söker en gemensam förståelse av den omstridda relationen.

Till nyhetspost

Människan som samhällsvarelse

Vi är stolta över att kunna presentera en ny modern klassiker: Johan Asplunds Människan som samhällsvarelse. Boken gavs ursprungligen ut 1983 (med titeln Tid, rum, individ och kollektiv då Asplunds förstaval var upptaget) och är fortfarande lika aktuell och angelägen idag. Asplund tar sig här an den för alla sociologer centrala frågan om ämnets egenart och grund: Hur kan vi förstå förhållandet mellan individ och samhälle?

Till denna nya utgåva har sociologen Magnus Karlsson författat ett förord som presenterar Asplunds arbeten, hans betydelse för svensk och nordisk samhällsvetenskap och humaniora samt den helt avgörande plats som Människan som samhällsvarelse intar i hans produktion.

Till nyhetspost
Till nyhetspost

I god tro

I Claes Levins I god tro. Omsorg och grymhet i samhällets barnavård rannsakar författaren barnavårdens moderna historia. Det handlar om hur den sociala barnavården uppstod när välfärdssamhället omvandlade gamla moraliska värderingar om fattigdom och fattiga till rationell socialpolitik och fick ansvar för att att upprätthålla gränsen mellan välfärdsstaten och ”det sociala”.

Till nyhetspost

Nils Bejerot och den svenska narkotikapolitiken

Nu har vi släppt samhällsforskaren Björn Johnsons nya bok Nils Bejerot och den svenska narkotikapolitiken. I boken får vi en inträngande analys av Nils Bejerots idéer om narkotikamissbruk och av hans narkotikapolitiska arv. Bejerot har kallats den svenska narkotikapolitikens fader men var han verkligen så inflytelserik som många velat göra gällande?

Åsa Linderborg har recenserat Björn Johnsons ”bokstavligen livsviktiga bok” i Aftonbladet, ”Debattören skapade inte vår dödliga drogpolitik” och Åsa Moberg i Sydsvenskan, ”Drömmen om det knarkfria Sverige slog fel”. Även sajten Drugnews som står Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle nära har recenserat, ”Bejerot ’dikterade’ inte vår narkotikapolitik”. Hör Björn Johnson prata om boken i Nordegren & Epstein i P1 (ca 13 minuter in i programmet), i Svenska Dagbladets ledarpodd, i Dagens Arenas podd och om svensk narkotikapolitik i Sommartalkshow i P1 (ca 15 minuter in i programmet).

Till nyhetspost