SEMESTER och tidskriften Arkivs nr 14 2022

Från 18 juli till 12 augusti håller kontoret semesterstängt och vi hänvisar alla köpsugna till de bokhandelskanaler ni i övrigt föredrar.

Men ni kan ju passa på att läsa vår tidskrift på www.tidskriftenarkiv.se. Nu har vi påbörjat publiceringen av tidskriften Arkivs nummer 14 2022. Först ut är en artikel av Michael Tholander & Ninni Tour, ”Skolning i sexuell egenmakt. Unga svenska kvinnors berättelser om tillfälligt sex”. Läs artikeln på http://www.tidskriftenarkiv.se/index.php/hem/article/view/2000-6217.14.1.

Till nyhetspost

Menstrual dirt

I Menstrual dirt. An exploration of contemporary menstrual hygiene practices in Sweden undersöker Josefin Persdotter hur menstruation fortfarande ses som ett laddat smutsigt fenomen, trots årtionden av upplysnings- och jämställdhetsarbete. Med hjälp av teoretiska verktyg från sociologi, antropologi och teknik- och vetenskapsstudier analyserar hon hur denna ”menssmuts” blir till och upplevs som både fysisk och symbolisk smuts genom att studera olika vardagliga hygienpraktiker och hygienprodukter.

Läs Sydsvenskans intervju med författaren här: ”’Smutsig’ mens skapar vardagskrångel” eller lyssna på henne i P1 Vetenskapsradion Forskarlivs intervju ”Mens ses fortfarande som något smutsigt”.

Till nyhetspost

Religion och politik under kapitalismen

Frågor om förhållandet mellan religion och politik har alltmer hamnat i centrum för samhällsdebatten både i Sverige och internationellt. Det är också ett stort forskningsämne med gamla anor i flera skilda discipliner. I Religion och politik under kapitalismen benar religionshistorikern Stefan Arvidsson ut de olika vetenskapliga perspektiven och söker en gemensam förståelse av den omstridda relationen.

Till nyhetspost

Människan som samhällsvarelse

Vi är stolta över att kunna presentera en ny modern klassiker: Johan Asplunds Människan som samhällsvarelse. Boken gavs ursprungligen ut 1983 (med titeln Tid, rum, individ och kollektiv då Asplunds förstaval var upptaget) och är fortfarande lika aktuell och angelägen idag. Asplund tar sig här an den för alla sociologer centrala frågan om ämnets egenart och grund: Hur kan vi förstå förhållandet mellan individ och samhälle?

Till denna nya utgåva har sociologen Magnus Karlsson författat ett förord som presenterar Asplunds arbeten, hans betydelse för svensk och nordisk samhällsvetenskap och humaniora samt den helt avgörande plats som Människan som samhällsvarelse intar i hans produktion.

Stefan Svallfors har recenserat den återutgivna boken i Respons nr 3 2022, ”Sociologi som svindlande äventyr”.

Till nyhetspost
Till nyhetspost

Nils Bejerot och den svenska narkotikapolitiken

Nu har vi släppt samhällsforskaren Björn Johnsons nya bok Nils Bejerot och den svenska narkotikapolitiken. I boken får vi en inträngande analys av Nils Bejerots idéer om narkotikamissbruk och av hans narkotikapolitiska arv. Bejerot har kallats den svenska narkotikapolitikens fader men var han verkligen så inflytelserik som många velat göra gällande?

Åsa Linderborg har recenserat Björn Johnsons ”bokstavligen livsviktiga bok” i Aftonbladet, ”Debattören skapade inte vår dödliga drogpolitik” och Åsa Moberg i Sydsvenskan, ”Drömmen om det knarkfria Sverige slog fel”. Även sajten Drugnews som står Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle nära har recenserat, ”Bejerot ’dikterade’ inte vår narkotikapolitik”. Hör Björn Johnson prata om boken i Nordegren & Epstein i P1 (ca 13 minuter in i programmet), i Svenska Dagbladets ledarpodd, i Dagens Arenas podd och om svensk narkotikapolitik i Sommartalkshow i P1 (ca 15 minuter in i programmet).

Till nyhetspost