Ny bok och bokmässan i Göteborg

Den 2 oktober släpper vi etnologen Daniel Bodéns nya bok Från vällingklocka till minutjakt. Övervakning och styrning av arbetet från dagsverken till gigekonomi. Där anlägger han ett socialhistoriskt perspektiv på samtidens diskussioner om övervakning i arbetslivet. Boken undersöker de tek­niker som använts för att i allt högre grad kontrollera arbetet och vilka konsekvenser utvecklingen har fått. Resultatet är en kärnfull berättelse om Sveriges eko­nomiska omvandlingar från sent 1700-tal till idag, om misstro och om en tilltagande minutjakt.

Boken kan redan nu beställas i förväg här från oss för bara 150 kr (ordinarie pris 225 kr) plus frakt (49 kr). Förhandsbeställningarna skickas på släppdatumet. Den kommer också finnas på plats till samma nedsatta pris i vår monter på bokmässan i Göteborg om ni har vägarna förbi där.

På bokmässan i Göteborg från 28 september till 1 oktober är vi alltså som vanligt på plats i monter B07:09. Vi packar med både nya och gamla favoriter ur utgivningen till finfina mässpriser. Se https://bokmassan.se/ för all info om mässan. 

Ett av mässans tema i år är judisk kultur och vi kan i samband med det tipsa om att vi hjälper det lilla förlaget Kultur och Samhälle att distribuera Bo Rothsteins far Berth Rothsteins memoarer som översatts från tyska till engelska av Bo och nu finns att köpa här från oss under titeln Bela from Güssing. The Tale of an Austrian-Swedish Holocaust Survivor.

Till nyhetspost

Tio år av envishet

I år fyller den fackliga tankesmedjan Katalys 10 år och nu finns boken om deras första decennium Tio år av envishet, skriven av journalisten Kent Werne, att beställa här ifrån oss. Det är berättelsen om hur en facklig startup utmanade mäktiga intressen och ingrodda ideologier och blev en av Sveriges främsta tankesmedjor.

Till nyhetspost

Röd tro

Nu har vi släppt årets presentbok till alla bultande vänsterhjärtan! I Röd tro. Socialistisk kultur och livsåskådning under tvåhundra år kartlägger religionshistorikern Stefan Arvidsson relationen mellan de socialistiska politiska övertygelserna och olika existentiella åskådningar.

Det är en historia om socialismens nära koppling till sekularismens uppkomst och om socialisternas, socialdemokraternas, kommunisternas och anarkisternas mångskiftande vägar i sökandet efter en ny, modern sammanhållande samhällelig kraft. Så här har du aldrig mött socialismens historia förut.

Den tryckta boken är ett riktigt praktverk i grönt klotband som binder in 716 rikt illustrerade sidor med massvis av bilder i färg. Boken finns även som fri e-bok för nedladdning men det här är en bok du vill bläddra i!

”’Röd tro’ är kort sagt en extatisk idéhistorisk studie av bästa märke. Trots att det är en bok på över 700 sidor har man inte tråkigt en sekund.”

– Ur Rasmus Landströms recension, ”Socialismen förmådde sätta hjärtan i brand” i Aftonbladet. Joel Halldorf recenserar i Expressen, ”Socialismen klarar sig inte utan Gud”, och samtalar med Patrik Hagman om boken i avsnitt 75 av Läsarpodden.

Till nyhetspost

Un-learning to labour?

I Un-learning to labour? Activating the unemployed in a former industrial community söker Jon Sunnerfjell svaren på vad det blir av dagens aktiva arbetsmarknadspolitik när den väl ska omsättas i praktik i en utpräglad svensk bruksort. I mötet mellan idéerna om livslångt lärande, flexibilitet, mobilitet och entreprenörskap och lokalsamhällets djupt rotade arbetarklasskultur framträder ortens bruksmentalitet och bruksanda som både förbannelse och löfte.

Till nyhetspost

Människan som samhällsvarelse

Vi är stolta över att kunna presentera en ny modern klassiker: Johan Asplunds Människan som samhällsvarelse. Boken gavs ursprungligen ut 1983 (med titeln Tid, rum, individ och kollektiv då Asplunds förstaval var upptaget) och är fortfarande lika aktuell och angelägen idag. Asplund tar sig här an den för alla sociologer centrala frågan om ämnets egenart och grund: Hur kan vi förstå förhållandet mellan individ och samhälle?

Till denna nya utgåva har sociologen Magnus Karlsson författat ett förord som presenterar Asplunds arbeten, hans betydelse för svensk och nordisk samhällsvetenskap och humaniora samt den helt avgörande plats som Människan som samhällsvarelse intar i hans produktion.

Stefan Svallfors har recenserat den återutgivna boken i Respons nr 3 2022, ”Sociologi som svindlande äventyr”.

Till nyhetspost