Mat, misär och ett medicinskt mysterium

I Boel Berners nya bok Mat, misär och ett medicinskt mysterium. Historien om pellagra möter vi den idag nästan okända bristsjukdomen med det vackra namnet och dödliga utgången som drabbade miljontals människor i 1800-talets Sydeuropa och det tidiga 1900-talets USA.

Sjukdomens orsak var länge ett mysterium och de vetenskapliga ansträngningar som efter mer än hundra års forskning ledde till svaret på pellagras gåta blir här till en fascinerande historia om hur fattigdom, mat och hälsa hänger samman.

Den tryckta boken går att köpa av oss eller genom bokhandeln och den finns även tillgänglig som fri e-bok att ladda ner.

Till nyhetspost

Den auktoritära personligheten

Nu har vi släppt tidskriften Arkivs nummer 16 2023, specialnumret Den auktoritära personligheten (den fjärde volymen i vår serie Det vita fältet med forskning om högerextremism) med texter ur och om den berömda boken The Authoritarian Personality från 1950 av Theodor W. Adorno, Else Frenkel-Brunswik, Daniel J. Levinson och R. Nevitt Sanford. Hela numret finns fritt tillgängligt på www.tidskriftenarkiv.se och här på förlaget kan du beställa ett tryckt exemplar – missa inte heller vår nya upplaga av Theodor W. Adornos Minima Moralia.

Till nyhetspost

Minima Moralia

Äntligen finns Lars Bjurmans mästerliga översättning av Theodor W. Adornos Minima Moralia i ny upplaga. I vår andra, ombrutna och utökade upplaga ingår även Bjurmans översättning av de tio postumt utgivna texter, kända som ”Flaskpost”, som numera räknas till verket samt en nyskriven inledning av sociologen Anders Ramsay.

Missa inte att vi också släppt ett fullmatat specialnummer i tidskriften Arkiv (nr 16 2023), Den auktoritära personligheten, med texter ur och om den berömda boken The Authoritarian Personality från 1950 där Theodor W. Adorno har en framträdande roll.

Till nyhetspost

Vetenskapen som försvann?

I Vetenskapen som försvann? genomför historikern Martin Ericsson den första systematiska undersökningen av svensk rasforskning från 1930-talets mitt och fram till början av 1970-talet. Det är en historia om en rasvetenskap som överlevde andra världskrigets fasor och längre än vi kanske vill tro höll emot när kritiken växte under efterkrigstiden.

Genom att följa den svenska rasforskningen fram mot 1900-talets slut väcker boken också viktiga frågor om vår egen tid och dess intresse för ”ursprung” och ”härkomst”. Hur väsensskilda är egentligen våra dagars dna-analyser från de gamla rasforskningstraditionerna? Tänk om vi riskerar att ställa samma frågor som 1930-talets rasbiologi fast med nya tekniker?

Köp den tryckta boken av oss eller genom bokhandeln och ladda ner den som fri e-bok ifrån oss på förlaget eller från skriftserien Kriterium på www.kriterium.se.

Till nyhetspost

Från vällingklocka till minutjakt

Missa inte etnologen Daniel Bodéns nya bok Från vällingklocka till minutjakt. Övervakning och styrning av arbetet från dagsverken till gigekonomi. Där anlägger han ett socialhistoriskt perspektiv på samtidens diskussioner om övervakning i arbetslivet. Boken undersöker de tek­niker som använts för att i allt högre grad kontrollera arbetet och vilka konsekvenser utvecklingen har fått. Resultatet är en kärnfull berättelse om Sveriges eko­nomiska omvandlingar från sent 1700-tal till idag, om misstro och om en tilltagande minutjakt.

Till nyhetspost