Den auktoritära personligheten

Nu har vi släppt tidskriften Arkivs nummer 16 2023, specialnumret Den auktoritära personligheten (den fjärde volymen i vår serie Det vita fältet med forskning om högerextremism) med texter ur och om den berömda boken The Authoritarian Personality från 1950 av Theodor W. Adorno, Else Frenkel-Brunswik, Daniel J. Levinson och R. Nevitt Sanford. Hela numret finns fritt tillgängligt på www.tidskriftenarkiv.se och här på förlaget kan du beställa ett tryckt exemplar – missa inte heller vår nya upplaga av Theodor W. Adornos Minima Moralia.

Till nyhetspost

Minima Moralia

Äntligen finns Lars Bjurmans mästerliga översättning av Theodor W. Adornos Minima Moralia i ny upplaga. I vår andra, ombrutna och utökade upplaga ingår även Bjurmans översättning av de tio postumt utgivna texter, kända som ”Flaskpost”, som numera räknas till verket samt en nyskriven inledning av sociologen Anders Ramsay.

Missa inte att vi också släppt ett fullmatat specialnummer i tidskriften Arkiv (nr 16 2023), Den auktoritära personligheten, med texter ur och om den berömda boken The Authoritarian Personality från 1950 där Theodor W. Adorno har en framträdande roll.

Till nyhetspost

Vetenskapen som försvann?

I Vetenskapen som försvann? genomför historikern Martin Ericsson den första systematiska undersökningen av svensk rasforskning från 1930-talets mitt och fram till början av 1970-talet. Det är en historia om en rasvetenskap som överlevde andra världskrigets fasor och längre än vi kanske vill tro höll emot när kritiken växte under efterkrigstiden.

Genom att följa den svenska rasforskningen fram mot 1900-talets slut väcker boken också viktiga frågor om vår egen tid och dess intresse för ”ursprung” och ”härkomst”. Hur väsensskilda är egentligen våra dagars dna-analyser från de gamla rasforskningstraditionerna? Tänk om vi riskerar att ställa samma frågor som 1930-talets rasbiologi fast med nya tekniker?

Köp den tryckta boken av oss eller genom bokhandeln och ladda ner den som fri e-bok ifrån oss på förlaget eller från skriftserien Kriterium på www.kriterium.se.

Till nyhetspost

Från vällingklocka till minutjakt

Missa inte etnologen Daniel Bodéns nya bok Från vällingklocka till minutjakt. Övervakning och styrning av arbetet från dagsverken till gigekonomi. Där anlägger han ett socialhistoriskt perspektiv på samtidens diskussioner om övervakning i arbetslivet. Boken undersöker de tek­niker som använts för att i allt högre grad kontrollera arbetet och vilka konsekvenser utvecklingen har fått. Resultatet är en kärnfull berättelse om Sveriges eko­nomiska omvandlingar från sent 1700-tal till idag, om misstro och om en tilltagande minutjakt.

Till nyhetspost

Röd tro

Nu har vi släppt årets presentbok till alla bultande vänsterhjärtan! I Röd tro. Socialistisk kultur och livsåskådning under tvåhundra år kartlägger religionshistorikern Stefan Arvidsson relationen mellan de socialistiska politiska övertygelserna och olika existentiella åskådningar.

Det är en historia om socialismens nära koppling till sekularismens uppkomst och om socialisternas, socialdemokraternas, kommunisternas och anarkisternas mångskiftande vägar i sökandet efter en ny, modern sammanhållande samhällelig kraft. Så här har du aldrig mött socialismens historia förut.

Den tryckta boken är ett riktigt praktverk i grönt klotband som binder in 716 rikt illustrerade sidor med massvis av bilder i färg. Boken finns även som fri e-bok för nedladdning men det här är en bok du vill bläddra i!

”’Röd tro’ är kort sagt en extatisk idéhistorisk studie av bästa märke. Trots att det är en bok på över 700 sidor har man inte tråkigt en sekund.”

– Ur Rasmus Landströms recension, ”Socialismen förmådde sätta hjärtan i brand” i Aftonbladet. Joel Halldorf recenserar i Expressen, ”Socialismen klarar sig inte utan Gud”, och samtalar med Patrik Hagman om boken i avsnitt 75 av Läsarpodden.

Till nyhetspost