FÖRHANDSBESTÄLLNING av Röd tro

DEN 11 APRIL SLÄPPER VI ÅRETS PRESENTBOK TILL ALLA BULTANDE VÄNSTERHJÄRTAN! I Röd tro. Socialistisk kultur och livsåskådning under tvåhundra år kartlägger religionshistorikern Stefan Arvidsson relationen mellan de socialistiska politiska övertygelserna och olika existentiella åskådningar.

Det är en historia om socialismens nära koppling till sekularismens uppkomst och om socialisternas, socialdemokraternas, kommunisternas och anarkisternas mångskiftande vägar i sökandet efter en ny, modern sammanhållande samhällelig kraft. Så här har du aldrig mött socialismens historia förut.

Den tryckta boken är ett riktigt praktverk i grönt klotband som binder in 716 rikt illustrerade sidor med massvis av bilder i färg. Boken kommer även släppas som fri e-bok men det här är en bok du vill bläddra i! FÖRHANDSBESTÄLL den tryckta boken nu till det nedsatta kampanjpriset 259 kr (ordinarie pris kommer att vara 298 kr) så skickar vi boken i samband med släppet.

Till nyhetspost

Un-learning to labour?

I Un-learning to labour? Activating the unemployed in a former industrial community söker Jon Sunnerfjell svaren på vad det blir av dagens aktiva arbetsmarknadspolitik när den väl ska omsättas i praktik i en utpräglad svensk bruksort. I mötet mellan idéerna om livslångt lärande, flexibilitet, mobilitet och entreprenörskap och lokalsamhällets djupt rotade arbetarklasskultur framträder ortens bruksmentalitet och bruksanda som både förbannelse och löfte.

Till nyhetspost

Vad gör en fackförening?

I sin nya bok Vad gör en fackförening? skildrar Maths Isacson en lokal verkstadsklubb utifrån dess ordförande Sune Björkqvists dagböcker. Fram träder en detaljerad bild av den dagliga kampen för jobben och det omfattande stödet till medlemmar med problem av olika slag. Från verkstadsgolvet får vi ett underifrånperspektiv på den för industrin så omvälvande perioden 1975–2000 då otaliga fabriker, verkstäder och gruvor stängdes eller fick nya ägare som skar ner och investerade i nya metoder.

Till nyhetspost

Religion och politik under kapitalismen

Frågor om förhållandet mellan religion och politik har alltmer hamnat i centrum för samhällsdebatten både i Sverige och internationellt. Det är också ett stort forskningsämne med gamla anor i flera skilda discipliner. I Religion och politik under kapitalismen benar religionshistorikern Stefan Arvidsson ut de olika vetenskapliga perspektiven och söker en gemensam förståelse av den omstridda relationen.

Till nyhetspost

Människan som samhällsvarelse

Vi är stolta över att kunna presentera en ny modern klassiker: Johan Asplunds Människan som samhällsvarelse. Boken gavs ursprungligen ut 1983 (med titeln Tid, rum, individ och kollektiv då Asplunds förstaval var upptaget) och är fortfarande lika aktuell och angelägen idag. Asplund tar sig här an den för alla sociologer centrala frågan om ämnets egenart och grund: Hur kan vi förstå förhållandet mellan individ och samhälle?

Till denna nya utgåva har sociologen Magnus Karlsson författat ett förord som presenterar Asplunds arbeten, hans betydelse för svensk och nordisk samhällsvetenskap och humaniora samt den helt avgörande plats som Människan som samhällsvarelse intar i hans produktion.

Stefan Svallfors har recenserat den återutgivna boken i Respons nr 3 2022, ”Sociologi som svindlande äventyr”.

Till nyhetspost