Kontoret har semester men förhandsbeställ gärna boken Angreppet

Nu har vi tagit semester här på förlaget och hänvisar köpsugna läsare att istället vända sig till sin lokala boklåda eller internetbokhandel. Den 5 augusti är vi tillbaka.

Men du får gärna förhandsbeställa vår nya debattbok tillsammans med det fackliga idéinstitutet Katalys, för den boken släpps inte förrän den 11 september. Skriver du in rabattkoden ”katalys” i kassan (i fältet precis före det där du skriver in ditt namn) bjuder vi på frakten!

I Angreppet: Så urholkar Tidöregeringen vår demokrati nagelfar journalisten och författaren Peter Gustavsson hur Sverige blivit en del av en internationell auktoritär trend där våra demokratiska institutioner hotas när Sverigedemokraterna dikterar regeringens dagordning.

Till nyhetspost

Tidskriften Arkivs nummer 17

Lagom till midsommar har vi nu publicerat vårt senaste nummer av tidskriften Arkiv, nr 17 (2024). Det tryckta numret går att beställa här på förlagets hemsida och som vanligt finns samtliga artiklar fritt tillgängliga, gratis att läsa och ladda ned, på www.tidskriftenarkiv.se. Beständig länk direkt till numret, https://doi.org/10.13068/2000-6217.17.

Numret öppnar med att Marco d’Eramo tar sig an den ständigt återkommande debatten om en eventuell försvagning av det amerikanska imperiet. Christian Andersson följer sedan upp med att kommentera de dramatiskt ändrade spelreglerna i Mellanöstern efter den 7 oktober 2023.

Sedan följer två artiklar om Sverige. Jon Sunnerfjell diskuterar brukssamhällets ”sociologik” i aktiveringen av arbetslösa och Rolf Å Gustafsson hittar en slags proto-marxism uppifrån i den svenska samhällsdebatten under första hälften av 1800-talet.

Dessutom kommenterar Bo Rothstein resultatet av det svenska riksdagsvalet 2022, Anders Björnsson spårar kontinuitet och brott i Bo Gustafssons tänkande och Bengt Olle Bengtsson gratulerar Lunds universitet till både Nobelpris och (framför allt) Ig Nobel-pris.

Sist recenserar Göran Therborn boken om Jan Myrdalbiblioteket, Mats Benner antologin Hålla huvudet kallt, Jonny Hjelm Susan Neimans bok Left is not woke och Ulf Bjereld Stefan de Vylders minnesbok om Chilekommitténs historia.

Trevlig midsommarläsning!

Till nyhetspost

Kunskapens vägar

Boel Berners bok Kunskapens vägar. Teknik och lärande i skola och arbetsliv utkom ursprungligen på Arkiv förlag 1989. Boken handlar om lärandets sociala villkor inom yrkesutbildningen och har blivit mycket läst och spridd över åren. Efter att den första upplagan sålt slut gavs den ut på nytt 2007 av Tema T på Linköpings universitet och efter att även den utgåvan tagit slut är vi nu stolta över att boken åter kommer hem till oss på Arkiv förlag igen. Tips på senare texter av författaren som vidareutvecklar tematiken återfinns sist i boken.

Vår nya faksimilutgåva går att köpa av oss eller genom bokhandeln och den finns även tillgänglig som fri e-bok att ladda ner.

Till nyhetspost

Maktens maskiner

Sverige är ett ledande it-land. Grunden till denna ställning lades redan under femtio-, sextio- och sjuttiotalen. Den tidens datorer var så stora och dyra att bara mycket resursstarka organisationer kunde skaffa dem: försvarsmakten, storföretagen och statliga myndigheter. Men datorernas genomslag på allt fler områden väckte även kritik och debatter om integritet, sårbarhet och arbetslivets utarmning.

I Maktens maskiner. Hur stora datorer moderniserade folkhemmet får vi ta del av den här mångfacetterade historien. Författarna Arne Kaijser, Gustav Sjöblom, Johan Gribbe och Per Lundin är alla forskare med inriktning på teknik- och vetenskapshistoria.

Den tryckta boken går att köpa av oss eller genom bokhandeln och den finns även tillgänglig som fri e-bok att ladda ner.

Till nyhetspost

Mat, misär och ett medicinskt mysterium

I Boel Berners nya bok Mat, misär och ett medicinskt mysterium. Historien om pellagra möter vi den idag nästan okända bristsjukdomen med det vackra namnet och dödliga utgången som drabbade miljontals människor i 1800-talets Sydeuropa och det tidiga 1900-talets USA.

Sjukdomens orsak var länge ett mysterium och de vetenskapliga ansträngningar som efter mer än hundra års forskning ledde till svaret på pellagras gåta blir här till en fascinerande historia om hur fattigdom, mat och hälsa hänger samman.

Den tryckta boken går att köpa av oss eller genom bokhandeln och den finns även tillgänglig som fri e-bok att ladda ner.

Till nyhetspost