Kapitalet, överheten och alla vi andra

Den 20 augusti släpper vi världssociologen Göran Therborns första bok skriven på svenska sedan 1981: Kapitalet, överheten och alla vi andra är en skarpt genomborrande analys av det Sverige som en gång lovade bli jämlikhetens land men i stället har blivit Nordens mest ojämlika klassamhälle, med Västeuropas värsta förmögenhetskoncentration. Göran Therborn spårar denna omvälvande utveckling tillbaka till 1980-talets brytningstid och sätter in den i en stram historisk och jämförande klassanalys.

Lördagen den 25 augusti ­firar vi släppet på ABF-huset i Stockholm i samarbete med Katalys utredning ”Klass i Sverige”. Läs mer om arrangemanget på ABF Stockholms hemsida. Du kan förhandsbeställa boken här från oss för 150 kr plus frakt på 39 kr – eller köpa den för 150 kr på plats på ABF-huset i Stockholm den 25 augusti.

Så länge kan du provläsa bokens förord och inledning här!

Sommarledighet:
Från 6 juli till 13 augusti är kontoret bara sporadiskt bemannat medan vi tar igen oss inför lanseringen av Göran Therborns nya bok. Förhandsbeställ gärna den men för mer brådskande beställningar rekommenderar vi att ni vänder er till er lokala (nät)bokhandel.

Simma lugnt!

Till nyhetspost

Mellan Malmö och Minneapolis

Mellan Malmö och Minneapolis, mellan ­Jönköping och Seattle, mellan Kråkeryd och London, sträcker sig texterna i vår nya historievetenskapliga antologi till­ägnade Lars Edgren, professor i historia vid Lunds universitet. Här finns artiklar om medier och minnespraktiker, om myter, historiebruk och skönlitteratur, om arbete och sociala förhållanden, om politiska konflikter och folkliga uppror, om moral och rättvisa.

Till nyhetspost

Förorten, levd som föreställd

Nu har vi släppt tidskriften Arkivs nionde nummer, Platskamp, ett temanummer om hur kampen om förorten förs i vår samtid; om förorten, levd som föreställd, och spänningen där emellan. Numret finns som vanligt gratis på www.tidskriftenarkiv.se och till fördelaktigt pris som tryckt nummer här hos förlaget. Befinner du dig i Stockholm med omnejd kan du också fira släppet på torsdag 31 maj kl. 13–15 på Södertörns studentpub. Det blir paneldiskussioner tillsammans med författare i numret och inbjudna gäster, mingel, dryck och snacks. Läs mer här.

Till nyhetspost

Högutbildade migranter i Sverige

Antologin Högutbildade migranter i Sverige presenterar aktuell forskning om detta högaktuella ämne. De medverkande författarna delar med sig av kunskap och insikter om allt från politik, migranters representation på arbetsmarknaden och myndigheters handläggning av arbetstillstånd till migranternas egna erfarenheter av yrkes- och vardagsliv och deras strävan efter delaktighet och erkännande. Sydsvenskan uppmärksammar boken i artikeln ”Lättare få jobb med svensk grundskola än utländskt universitet”.

Till nyhetspost