Vi inleder utgivningen 2025 med en ny antologi: Moderna gudar. Progressiv religion i vår tid är en bok för alla som vill förstå religionens försök att anpassa sig till vår föränderliga tid. Den handlar om de religiösa strömningar för vilka moderniteten inte framstår som ett hot utan ett löfte och en möjlighet. Om dem som anser att det är först i det moderna samhället som en sant personlig gudstro, fri från tvång och förlegade ideal, har blivit möjlig.
Angreppet
Nu har vi släppt vår nya debattbok tillsammans med det fackliga idéinstitutet Katalys. I Angreppet: Så urholkar Tidöregeringen vår demokrati nagelfar journalisten och författaren Peter Gustavsson hur Sverige blivit en del av en internationell auktoritär trend där våra demokratiska institutioner hotas när Sverigedemokraterna dikterar regeringens dagordning.
Läs också när Peter Gustavsson och Daniel Suhonen presenterar boken på DN Debatt: ”Sverige har blivit tystare – och SD jublar”.
Tidskriften Arkivs nummer 17
Lagom till midsommar har vi nu publicerat vårt senaste nummer av tidskriften Arkiv, nr 17 (2024). Det tryckta numret går att beställa här på förlagets hemsida och som vanligt finns samtliga artiklar fritt tillgängliga, gratis att läsa och ladda ned, på www.tidskriftenarkiv.se. Beständig länk direkt till numret, https://doi.org/10.13068/2000-6217.17.
Numret öppnar med att Marco d’Eramo tar sig an den ständigt återkommande debatten om en eventuell försvagning av det amerikanska imperiet. Christian Andersson följer sedan upp med att kommentera de dramatiskt ändrade spelreglerna i Mellanöstern efter den 7 oktober 2023.
Sedan följer två artiklar om Sverige. Jon Sunnerfjell diskuterar brukssamhällets ”sociologik” i aktiveringen av arbetslösa och Rolf Å Gustafsson hittar en slags proto-marxism uppifrån i den svenska samhällsdebatten under första hälften av 1800-talet.
Dessutom kommenterar Bo Rothstein resultatet av det svenska riksdagsvalet 2022, Anders Björnsson spårar kontinuitet och brott i Bo Gustafssons tänkande och Bengt Olle Bengtsson gratulerar Lunds universitet till både Nobelpris och (framför allt) Ig Nobel-pris.
Sist recenserar Göran Therborn boken om Jan Myrdalbiblioteket, Mats Benner antologin Hålla huvudet kallt, Jonny Hjelm Susan Neimans bok Left is not woke och Ulf Bjereld Stefan de Vylders minnesbok om Chilekommitténs historia.
Trevlig midsommarläsning!
Maktens maskiner
Sverige är ett ledande it-land. Grunden till denna ställning lades redan under femtio-, sextio- och sjuttiotalen. Den tidens datorer var så stora och dyra att bara mycket resursstarka organisationer kunde skaffa dem: försvarsmakten, storföretagen och statliga myndigheter. Men datorernas genomslag på allt fler områden väckte även kritik och debatter om integritet, sårbarhet och arbetslivets utarmning.
I Maktens maskiner. Hur stora datorer moderniserade folkhemmet får vi ta del av den här mångfacetterade historien. Författarna Arne Kaijser, Gustav Sjöblom, Johan Gribbe och Per Lundin är alla forskare med inriktning på teknik- och vetenskapshistoria.
Den tryckta boken går att köpa av oss eller genom bokhandeln och den finns även tillgänglig som fri e-bok att ladda ner.
Mat, misär och ett medicinskt mysterium
I Boel Berners nya bok Mat, misär och ett medicinskt mysterium. Historien om pellagra möter vi den idag nästan okända bristsjukdomen med det vackra namnet och dödliga utgången som drabbade miljontals människor i 1800-talets Sydeuropa och det tidiga 1900-talets USA.
Sjukdomens orsak var länge ett mysterium och de vetenskapliga ansträngningar som efter mer än hundra års forskning ledde till svaret på pellagras gåta blir här till en fascinerande historia om hur fattigdom, mat och hälsa hänger samman.
Den tryckta boken går att köpa av oss eller genom bokhandeln och den finns även tillgänglig som fri e-bok att ladda ner.