Kapitalet, överheten och alla vi andra

FÖRHANDSBESTÄLLNING! Klassamhället i Sverige – det rådande och det kommande

Utgivningsår
2018
ISBN
9789179243036
Sidor
176

150 kr

FÖRHANDSBESTÄLLNINGSTITEL! BOKEN SLÄPPS DEN 20 AUGUSTI. Du kan förhandsbeställa boken här från oss för 150 kr plus frakt på 39 kr – eller köpa den för 150 kr på plats i ABF-huset i Stockholm lördagen den 25 augusti då vi firar släppet med en hel dags samtal om klass i samarbete med Katalys utredning ”Klass i Sverige”. Läs mer om arrangemanget på ABF Stockholms hemsida.

 

Provläs bokens förord och inledning här!

 

Vart är Sverige på väg? Det Sverige som en gång lovade bli jämlikhetens land har blivit Nordens mest ojämlika klassamhälle, med Västeuropas värsta förmögenhetskoncentration. Ojämlikheten skenar och fåväldet breder ut sig. Kapitalet och ett litet överskikt tar hand om en allt större del av samhällets resurser samtidigt som överheten i det offentliga livet oförblommerat ger uttryck för både folkförakt och klassförakt.

Göran Therborn spårar denna omvälvande utveckling tillbaka till 1980-talets brytningstid och sätter in den i en stram historisk och jämförande klassanalys som bygger vidare på hans banbrytande studier från 1970- och 80-talen, Borgarklass och byråkrati i Sverige (från 1989) och den klassiska Klasstrukturen i Sverige 1930–80, som ursprungligen trycktes som artikel i tidskriften Zenit 1972 (som ”Det svenska klassamhället 1930–70”) och gavs ut som bok i utökad version 1981 (den blir nu i augusti 2018 tillgänglig igen som fri open access-utgåva).

Kapitalet, överheten och alla vi andra är en skarpt genomborrande analys av dagens svenska klassamhälle och pekar på det digitaliserade ståndssamhälle som väntar i förlängningen av dagens tendenser. Den visar också vad som krävs för att ändra utvecklingens riktning och vilka sociala krafter som kan göra det. Denna bok kan ses som en fortsättning på Göran Therborns internationellt uppmärksammade arbete Ojämlikhet dödar från 2016.

 

Boken är sprungen ur projektet ”Klass i Sverige” som Göran Therborn lett i samarbete med det oberoende fackliga idéinstitutet Katalys och som samlat ett stort antal forskare från en mängd olika discipliner. Den markerar på allvar hans återkomst till den svenska samhällsdebatten, där han först gjorde avtryck redan 1966 med den uppmärksammade debattboken En ny vänster. Detta är hans första bok skriven på svenska sedan 1981.

 

”På therbornska håller välfärdsoligarkernas, rövarbaronernas och de korrupta byråkraternas fåvälde på att återkomma, men under förklädnad av allas valfrihet. Ingen visar med större klarhet att propagandan om valfrihet bara är fernissa över ett gammaldags klassamhälle som jag tror att vår författare ansåg vara på väg att besegras när han drog ut i världen 1981.”
– ur Daniel Suhonens förord

 

Göran Therborn är professor emeritus i sociologi vid universitetet i Cambridge. Han har sedan 1970-talet haft världen som både arbetsfält och studieobjekt, och skrivit en rad internationellt uppmärksammade verk som kommit ut på åtminstone tjugofyra språk. På svenska finns sedan tidigare bland annat Klasser och ekonomiska system (1971), Vad gör den härskande klassen när den härskar? (1980), Maktens ideologi och ideologins makt (1981), Klasstrukturen i Sverige 1930–1980 (2018 [1981]), Nationernas ofärd. Arbetslösheten i den internationella krisen (1985), Borgarklass och byråkrati i Sverige. Anteckningar om en solskenshistoria (1989), Europa, det moderna. Samhällen i öst och väst, nord och syd 1945-2000 (1996), Världen. En inledning (2012) och Ojämlikhet dödar (2016). Hans senaste bok på engelska är den globala studien Cities of Power. The Urban, The National, The Popular, The Global (2017).

 

Här kan du se alla böcker (och tidskriftsnummer med artiklar) av och om Göran Therborn som vi har till försäljning.