Världens jämlikaste land?

Utgivningsår
2020
ISBN
9789179243371
Sidor
272

160 kr

Under september kan man köpa boken till det nedsatta priset 160 kr (plus frakt på 39 kr).

På söndag 27 september kl 12:45–13:15 samtalar Erik Bengtsson med Lars Trägårdh och Jenny Andersson under rubriken ”Är svensken jämlik?” om hans uppmärksammade bok i bokmässans digitala satsning Bokmässan Play och i Kunskapskanalen. Läs mer om samtalet och se det på https://bokmassan.se/programs/ar-svensken-jamlik/.

Provläs bokens inledning här. I Dagens Arena kan man läsa ett utdrag, ”Den svenska varianten av repression”.

Läs också Erik Bengtsson och Daniel Suhonens DN Debatt-artikel ”Nej, jämlikheten har inga djupa rötter i vår historia”. Du kan även lyssna på författaren när han berättar om boken i Vetenskapsradion Historia, Studio Ett och i Dagens Arenas intervjupodd, och läsa en lång intervju med honom i Sekotidningen.

På Facebook kan man se en videoinspelning av Katalys seminarium på boken med Erik Bengtsson och Åsa Linderborg, ”Hur blev Sverige jämlikt?

 

Under 1900-talet blev Sverige världens jämlikaste land. Inkomstfördelningen var jämn, klassresorna många och det politiska deltagandet stort och relativt jämnt fördelat i befolkningen. Sverige var ett föregångsland som debatterades över hela världen som en förebild eller ett skräckexempel. Men hur kom det sig att just Sverige blev så jämlikt?

Akademiker, debattörer och politiker över hela den politiska skalan har velat se den svenska jämlikheten som ett nationellt särdrag med djupa rötter i det gamla bonde­samhället. Men så hände något. När Sverige nu i rasande fart sedan 1980-talet går mot ökad ojämlikhet och halkar efter jämförbara länder kan det vara dags att fråga sig: Stämmer den här bilden?

I Världens jämlikaste land? ger ekonomi-historikern Erik Bengtsson en annan bild av Sveriges utveckling sedan 1700-talet och landets ekonomiska, sociala och politiska särdrag. Fram träder ett ovanligt ojämlikt land där överheten längre än i jämförbara länder stod emot folkets krav på förändring. 1900-talets jämlikhet och stora uppslutning bakom välfärdsstaten skapades istället av en bred koalition mellan de folkrörelser som växte fram från 1870-talet och framåt i opposition till ojämlikhetens konservativa försvarare. Samhället de skapade var någonting nytt och ett tydligt brott med det gamla Sverige.

Erik Bengtsson är docent i ekonomisk historia vid Lunds universitet. Hans forskning är inriktad på politisk historia och fördelningen av förmögenheter och inkomster i Sverige från 1600-talet och framåt.

Press:

Boken har recenserats av Göran Greider, ”Boken som slår myten om Sverige i bitar”, i Göteborgs-Posten, Petter Larsson, ”Tacka de röda för den blågula jämlikheten”, i Aftonbladet, Kjell Östberg i Internationalen, Kenneth Hermele i Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad (tillsammans med Pikettys nya bok), Erik Haking i Flamman och av Anders Karlsson i Arbetaren. Läs också kommentarer om boken av Göran Greider i ETC, Torbjörn Nilsson i Expressen och Peter Franke i Värmlands Folkblad.