Nils Bejerot och den svenska narkotikapolitiken

Utgivningsår
2021
ISBN
9789179243616
Sidor
200

225 kr

Han har kallats den svenska narkotikapolitikens fader. Under flera decennier spelade han en nyckelroll i den narkotikapolitiska debatten. Läkaren och forskaren Nils Bejerot väckte starka känslor när han levde och han gör det än idag, mer än trettio år efter sin död.

I denna bok gör samhällsforskaren Björn Johnson en inträngande analys av Nils Bejerots idéer om narkotikamissbruk och av hans narkotikapolitiska arv. Bejerot spelade en viktig roll för nolltoleranspolitikens genombrott i Sverige under 1980-talet, men var han verkligen så inflytelserik som många velat göra gällande?

Björn Johnson är statsvetare och professor i socialt arbete vid Malmö universitet. Han har tjugo års erfarenhet av forskning om narkotikaproblem och narkotikapolitik. På Arkiv förlag har han tidigare givit ut boken Kampen om sjukfrånvaron.

 

Åsa Linderborg har recenserat Björn Johnsons ”bokstavligen livsviktiga bok” i Aftonbladet, ”Debattören skapade inte vår dödliga drogpolitik” och Åsa Moberg i Sydsvenskan, ”Drömmen om det knarkfria Sverige slog fel”. Även sajten Drugnews som står Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle nära har recenserat, ”Bejerot ’dikterade’ inte vår narkotikapolitik”, samt kulturtidskriften Opulens, ”Boktips till Nooshi Dadgostar”. Hör Björn Johnson prata om boken i Nordegren & Epstein i P1 (ca 13 minuter in i programmet), i Svenska Dagbladets ledarpodd, i Dagens Arenas podd och om svensk narkotikapolitik i Sommartalkshow i P1 (ca 15 minuter in i programmet). Boken får också vara med på ett hörn i Filip Yifter-Svenssons reportage i SydsvenskanHar kriget mot knarket nått vägs ände?”.