Kampen om sjukfrånvaron

Utgivningsår
2010
ISBN
9789179242251
Sidor
288

244 kr

Efter att kostnaderna för den svenska sjukförsäkringen skjutit i höjden vann bilden av de sjukskrivna som fuskare och inbillningssjuka mark i början av 2000-talet. Vad som inte kom fram i debatten var att antalet nya sjukskrivna faktiskt inte hade ökat särskilt mycket. Istället var det rehabiliteringsarbetet ute på arbetsplatserna som hade havererat, med allt längre långtidssjukskrivningar som resultat.

Björn Johnson, statsvetare och forskare vid Malmö högskola, tecknar i Kampen om sjukfrånvaron ett stycke socialpolitisk nutidshistoria. Han visar hur debatten definierade om sjukfrånvaron från ett arbetsmiljöproblem till att handla om överutnyttjande och fusk. Johnson visar hur ett allt mer polariserat och onyanserat debattklimat ledde politikerna att fatta beslut på bristfälliga och i vissa fall direkt felaktiga grunder.

Kampen om sjukfrånvaron riktar sig till alla oss sjukförsäkrade, till politiker, fackligt engagerade, arbetsgivare, sjukskrivna, forskare, studenter, journalister och alla andra som är intresserade av frågor som rör socialförsäkringarna och den svenska välfärdsstatens framtid.

Provläs bokens inledande kapitel!

Boken har fått fina recensioner och mycket uppmärksamhet i ledare och krönikor. Björn Johnson har en ständigt uppdaterad lista på omnämnanden på sin blogg: Stardusts blogg. Nedan hittar du ett urval av vad som skrivits om boken:

Petter Larsson i Aftonbladet, Annika Berg i Svenska Dagbladet, MarieLouise Samuelsson i Upsala Nya Tidning, Katrine Kielos i Aftonbladet, Widar Andersson i Borås Tidning, Håkan Ericsson i Gotlands Tidningar, Björn Elmbrant i Dagens Arena, ledarredaktionen i Expressen, Lars Bodén i Västerbottens Folkblad, Anna Norling i LO-Tidningen (numera Arbetet), Sofia Bergström på Svenskt Näringslivs hemsida.

Läs också Björn Johnsons egna debattartiklar på DN Debatt, i Sydsvenskan, i Tidningen Kollega, intervjuer med Björn Johnson i Sydsvenskan, TCO-Tidningen (numera Arbetsvärlden), Skånska Dagbladet och Läkartidningen.

Forskarvärlden har så klart också uppmärksammat boken, läs mer på Arbeidsliv i Nordens hemsida, Marie Demkers blogg och Jesper Strömbäcks blogg.

Den 10 februari 2010 debatterade Björn Johnson med Hanne Kjöller och Jan Rydh på Malmö högskola. Läs en sammanfattning av debatten i Sydsvenskan. Du kan också lyssna på ett samtal med Björn Johnson i P1-morgon från den 4 februari 2010.

Se Malmö högskolas presentation av Björn Johnsons forskning i tre delar på YouTube: del 1, del 2 och del 3.