Blodflöden
Blodgivning och blodtransfusion i det svenska samhället
Blodets plats i människors liv är både central och dramatisk. Blodsband knyter samman individer och grupper – men drar också upp livsavgörande skiljelinjer. Blodet symboliserar liv, men även fara, död och orenhet.
Behandling med blod är idag en rutinmässig del av medicinsk praktik. Den involverar tusentals sjukhus och blodcentraler runt om i världen, miljontals blodgivare och en internationell mångmiljardindustri som tillverkar livsnödvändiga blodprodukter. Utgångspunkten för all denna verksamhet är enskilda människors oegennyttiga givande av en del av sin kropp till andra.
Detta flöde av blod genom samhällskroppen står i centrum för Boel Berners nya bok. Hur kom läkekonsten på idén att flytta blod mellan människor? Hur blev det möjligt, med vilka tekniker, kunskaper och organisatoriska former? Vad säger blodgivningens historia och sociala innebörder om banden mellan människor igår och idag? Vem som fått vara blodgivare, hur givandet organiseras och hur transfusionerna inordnats i ett alltmer avancerat medicinskt system analyseras skickligt och elegant utifrån samhällsvetenskaplig teori och ett unikt empiriskt material.
Blodflöden ger en fascinerande skildring av en ofta dramatisk medicinsk praktik och dess betydelse i det svenska samhället. Vi får följa dess professionella strider och dess sociotekniska omvandlingar över tid – från 1800-talets lammblodstransfusioner till det sena 1900-talets hantering av risken för aids genom blodtransfusion.
Boel Berner är sociolog och professor vid tema Teknik och social förändring vid Linköpings universitet.
Här kan du läsa bokens första kapitel.
Boel Berner har varit med i Kunskapskanalens program En bok, en författare och pratat om boken. Hon har tidigare även medverkat i Kropp & Själ i P1 (läs mer och lyssna på programmet här). Boken har också fått en fin recension i Dagens Nyheter!