Vad gör en fackförening?

Den dagliga kampen för jobben 1975–2000 utifrån en klubbordförandes dagböcker

Utgivningsår
2022
ISBN
9789179243708
Sidor
304

257 kr

Under tjugo år som ordförande för verkstadsklubben på Hedemora Verkstäder noterade Sune Björkqvist i sina dagböcker alla ärenden som han och klubbstyrelsen dagligen tog sig an.

När Sunes noteringar börjar hade MBL, Las och övriga arbetsrättslagar nyligen klubbats av riksdagen. Lagarna förstärkte fackföreningarnas möjligheter att agera för att trygga medlemmarnas jobb. De år då Sune Björkqvist skrev i sina dagböcker var också en period i Sverige och övriga västvärlden då otaliga fabriker, verkstäder och gruvor stängdes eller fick nya ägare som skar ner och investerade i nya metoder. Hedemora Verkstäder gick från mångsyssleri till ett specialiserat företag när ägaren Nordstjernan AB, en av landets största industrikoncerner, bytte inriktning på grund av ekonomiska svårigheter.

Utifrån Sunes dagliga noteringar i tummade kollegieblock skildras i Vad gör en fackförening? hans och klubbstyrelsens dagliga kamp för jobben och det omfattande stöd som han gav till medlemmar med problem av olika slag. Han hade återkommande möten med chefer, ägare, kunder, riksdagsmän, ministrar, lokala myndigheter, klubbstyrelsen, andra fackföreningar, Metall, banker samt medlemmar och deras familjer. Det innebar långa arbetsdagar med förhandlingar, resor och medial uppmärksamhet.

 

Maths Isacson är seniorprofessor i ekonomisk historia vid Uppsala universitet och författare till böcker och artiklar om arbetets historia och industrisamhällets omvandling.