Tv

Teknik och kulturell form

Utgivningsår
2001
ISBN
9789179241520
Sidor
147
Översättare
Sandin, Gunnar

220 kr

Idag har miljontals människor tillgång till mer dramatik under en enda kväll än de förr skulle ha haft under ett helt år eller kanske en livstid. En kvälls underhållning är inte längre ett enda evenemang, utan ett helt flöde av komedier, dokumentärer, lekprogram, nyheter, reklam, sport, långfilmer …

Vi reflekterar inte över denna tingens ordning och har knappt börjat ana vilka konsekvenser den kan få.

Efter en kort introduktion till televisionens historia undersöker Williams dess institutioner, för att sedan närgånget granska inslag och programtablåer. Bokens avsnitt om den tekniska utvecklingen har för denna upplaga aktualiserats av författarens son Ederyn Williams.

Denna redan klassiska studie utkom på 1970-talet (TV: Technology and Cultural Form). Williams analys av hur televisionen genomgripande har förändrat både vår uppfattning om och syn på verkligheten är fortfarande oöverträffad, och dess idéer och slutsatser är minst lika aktuella nu som då.

Raymond Williams (1921–1988) var en av 1900-talets ledande litteratur- och kulturteoretiker. Han har inspirerat såväl kulturstudier som mediekritik.