Street Corner Society

Den sociala strukturen i en italiensk-amerikansk slumstadsdel

Utgivningsår
2010
ISBN
9789197657785
Sidor
489
Översättare
Larsson, Rolf

223 kr

William Foote Whytes Street Corner Society från 1943 är en levande klassiker. Den handlar om socialt samspel, nätverk och vardagsliv bland unga män i den italiensk-amerikanska stadsdelen North End i Boston under 1930-talets depression. Whyte bodde själv i stadsdelen under åren 1936–40 och umgicks flitigt med de män, vilkas relationer och grupprocesser han studerade och som han fick kontakt med genom en person som han i boken kallar för Doc. Street Corner Society har inte minst varit ett föredöme för deltagande observation som sociologisk metod, och i den drygt 90 sidor långa bilaga A berättar författaren om hur han gick tillväga, vilka svårigheter han mötte och hur han hanterade dem.

Boken känns fortfarande förvånansvärt aktuell trots att det är mer än 65 år sedan boken gavs ut för första gången. Det som tycks göra studien tidlös är att Whyte på ett nästintill oöverträffat sätt lyckas beskriva verkliga människors sociala världar i deras konkreta vardagliga sammanhang, skriver socialantropolog Oscar Andersson i sin utförliga introduktion.

Street Corner Society har under årens lopp fått ständigt nya läsare men inte översatts till svenska förrän nu. Den svenska utgåvan baseras på Whytes egen utvidgade upplaga som gavs ut femtio år efter det att boken först publicerades.

William Foote Whyte (1914–2000), lade fram boken som sin doktorsavhandling i sociologi vid Chicagouniversitetet. Under större delen av sin akademiska karriär var han verksam vid School of Industrial and Labor Relations (ILR), Cornell University i USA. Under 1960-talet och därefter var han också involverad i omtalade forskningsprojekt i Peru och Mondragón i Baskien.