Socialismens själ

Utgivningsår
2021
ISBN
9789179243579
Sidor
264

233 kr

I Socialismens själ vill Stefan Arvidsson råda bot på vänsterns velande i dagens infekterade kulturpolitiska frågor och staka ut kursen genom att påminna om den socialistiska arbetarrörelsens radikala arv. Hur arbetarrörelsen med humanismen som ledstjärna en gång lagt grunden till den sekulära folkliga medborgarkultur som nu hotas av såväl kommersialism som nationalistisk och religiös konservatism.

 

Tappar man kompassen får man gå på känn. Rätt ofta innebär det att man låter sig styras av de hinder som råkar komma i ens väg. Följden blir lätt att man irrar omkring. Det är vad vänstern gör idag när frågor om kultur, religion, sexualitet och livsåskådning dyker upp.

Det duger inte.

Den här boken påminner oss om riktningarna på den socialistiska kompassrosen. Det handlar om det sinnliga, det sköna skapandet, det förstående tolkandet och det omskapande arbetet. Det handlar om det hälsosamma livet, det begrundande livet, det delade livet och det värdefulla livet. Det handlar om humanism.

Socialismens själ är självhjälpslitteratur för en vänster på irrvägar.

 

Stefan Arvidsson är professor i religionshistoria vid Linnéuniversitetet och vänsterdebattör.

 

Läs recensioner av Rasmus Landström i Aftonbladet, ”Dags för Prosecco-socialism åt folket!”, Per Sundgren i ETC, ”Till försvar för en humanistisk socialism” och Nette Wermeld Enström i Opulens, ”Röda råd till en vänster på drift”. Dagens Arena har publicerat ett kort utdrag ur boken, ”Vad vi egentligen menar med mångkultur”.