Samhället som tanke
Lévi-Strauss och den franska strukturalismen
Glimtvis har vårt släkte kunnat fånga kärnan: ”… vad livet är och var hitom tanken och bortom samhället: i det tankfulla betraktandet av en bergart som är vackrare än allt vi lyckats producera eller i förnimmelsen av en liljas doft som ger oss mer än alla visa böcker eller i den tålamodsmättade, lugna och ömsesidigt förlåtande blinkning man ibland i plötsligt samförstånd kan växla med en katt” (Claude Lévi-Strauss slutord i Spillror av paradiset).
Tanken, samhället, geologin, liljan och katten har alla sin plats i Christer Lindbergs framställning av Claude Lévi-Strauss liv och vetenskapliga gärning. Han placerar Lévi-Strauss verk i skärningspunkten mellan den franska sociologin, företrädd av Émile Durkheim och Marcel Mauss, och den amerikanska kulturantropologin såsom den formades av Franz Boas.
Genom Christer Lindbergs tolkning och redogörelse för Lévi-Strauss samlade produktion leder ett spår bakåt till de stora filosoferna och viker av från samhällsvetenskapens huvudfåra i riktning mot konstens och estetikens värld. Resultatet blir ett collage där Montaigne och Rousseau tillsammans med Baudelaire, Breton och Ernst bildar ett antropologiskt ramverk av regnskogar, släktträd, myter och magi.
Boken har fått en fin recension i Svenska Dagbladet! Läs mer om Lévi-Strauss i samma tidning i samband med hans hundraårsdag och hans sorgliga frånfälle året efter.