Religion och politik
Mayafolkens kamp i Chiapas
Mayafolken i Chiapas i Mexiko kämpar för att överleva. De hävdar sina rättigheter till jord, försörjning, utbildning och hälsa. De kräver livsbetingelser för att kunna föra sina språk och traditioner vidare. De senaste 500 åren av förtryck och motstånd har kulminerat i zapatiströrelsens befrielsekamp. Ett lågintensivt krig pågår med hög militär och paramilitär kontroll. Särskilt har konflikten tillspetsats genom att kyrkorna tagit ställning i politiskt kontroversiella frågor.
Författarna ger en initierad, levande och provokativ skildring av sina erfarenheter kring pågående konflikter och fredssträvanden i Chiapas. De utgår från fältstudier i den turbulenta regionen, och analyserar relationerna mellan urbefolkningar, kyrkor och samhälle inför en komplicerad historisk bakgrund. Mayafolken tecknas i samspel mellan politiska, ekonomiska, kulturella och kyrkliga krafter. Här spelar fredsförhandlingar, rättviseproblematik och kvinnornas deltagande en stor roll. Författarnas bakomliggande fråga i boken är: Är fred utan våld möjligt?
Manfred Hofmann är professor emeritus i teologi, Christina Hofmann Runquist är teol.dr i teologi. De är också författare till boken Krock eller dialog? Europeiska möten med Latinamerikas ursprungsfolk (2003).