Marley

Lejonets frihetssång

Utgivningsår
2003
ISBN
9789179241605
Sidor
235

246 kr

”Genomsyrat av ett personligt intresse och engagemang som inte bara uppenbarligen inspirerat författandet, utan i lika hög grad inspirerar läsningen.” – Sydsvenskan

”Något så ovanligt som en bra, lärorik och inspirerande bok om populärmusik. Lindbergs bok är bättre än de flesta Marleybiografier (och för den delen rockbiografier över huvud taget) jag läst.” – Norrköpings Tidningar

 

Denna biografi om Bob Marley är berättelsen om en liten stor man. Boken riktar sig till den som vill veta mer om Marley och hans sånger och skildrar också det samhälle och den kultur som formade Marley och reggaemusiken.

Marleys dramatiska liv skildras mot bakgrund av det politiska och sociala våldet på Jamaica: hur han från att ha varit en ligist och slagskämpe i Kingston blev en symbol för kampen mot orättvisorna, de lidandes och fattigas röst i världen.

Bob Marley blev reggaemusikens superstjärna och väckelseprofet för rastafarianismen, en religiös rörelse som många velat avfärda som en bisarr lära om marijuana och dyrkan av den afrikanske despoten Haile Selassie I. Christer Lindberg visar att det grundläggande budskapet i musiken i stället är visioner om frihet, broderskap och solidaritet.

Vi får följa hur de stora sångerna växte fram – ”I Shot The Sheriff”, ”Get Up, Stand Up”, ”No Woman, No Cry” och alla de andra klassikerna. Christer Lindberg tar oss också med till de berömda konserterna på Roxy i Los Angeles, Madison Square Garden i New York – och Gröna Lund i Stockholm.