Könspolitik på gränsen
Debatterna om varannan damernas och Thamprofessurerna
– Såklart jag är feminist, men könskvotering är verkligen att gå för långt!
De flesta är idag överens om att jämställdhet är viktigt. Men vad menar vi när vi pratar om det jämställda samhället? Vilka krav kan ställas i jämställdhetens namn? Och var går gränsen för de visioner och förändringar som vi kan enas om?
I den här boken diskuterar Maria Törnqvist dessa frågor mot bakgrund av två laddade debatter om könskvotering. Den ena handlar om varannan damernas på riksdagsvalsedlarna, en reform som efter hand blev hyllad och till och med världsberömd. Den andra handlar om det mycket kontroversiella förslaget om ”Thamprofessurerna”, ett försök att öka andelen kvinnor i universitetsvärlden genom positiv särbehandling.
Hur kan det komma sig att de två liknande åtgärderna togs emot på så olika sätt? Med utgångspunkt i en närgången läsning av debatterna lyfter författaren fram den svenska jämställdhetspolitikens gränser och villkor.
Maria Törnqvist är sociolog, verksam vid Stockholms universitet. Tillsammans med Katharina Tollin har hon tidigare skrivit boken Feministisk teori i rörliga bilder.