Genetik och politik

Berättelser om en vetenskap mitt i samhället

Utgivningsår
1999
ISBN
9789113006680
Sidor
142

184 kr

Vi har köpt loss Norstedts restlager av denna intressanta bok och säljer den mycket billigare än Norstedts gjorde – så länge lagret räcker!

År 1900 återupptäcktes Mendels lagar, och genetiken har sedan dess spelat en viktig roll i samhällsutvecklingen. Den har påverkat vad vi äter, hur vi skaffar barn och varför vi ser på samhället som vi gör. Genetikerna har därvid blivit nyckelpersoner i samspelet mellan vetenskap och politik. Ibland har de, som under Stalins terror, drabbats av hårt politiskt förtryck. I andra sammanhang har de, som de svenska rasbiologerna, legitimerat rasismens idéer genom att klä dem i förment vetenskaplig dräkt. Inte ens munken Gregor Mendel kunde gå oberörd genom sin tids politiska förvecklingar.

Författaren skildrar fängslande hur genetiken och genetikerna påverkat sina samtider men också påverkats av dem. Steriliseringssystemets bakgrund beskrivs, liksom stalinismens förvrängda ärftlighetsteorier. Och den grundläggande frågan ställs: Hur kan man undvika att forskarna blir så påverkade av gällande samhällsvärderingar att de helt förlorar den kritiska distansen till sin verksamhet?

Bengt Olle Bengtsson är evolutionsforskare och professor i genetik vid Lunds universitet.