Etablerade och outsiders

Utgivningsår
2010
ISBN
9789179242305
Sidor
296
Översättare
Sandberg, Anita & Sandin, Gunnar

244 kr

Vad sker i ett vanligt bostadsområde i en engelsk industristad när en grupp nyinflyttade arbetare från London försöker anpassa sig till stadsdelen? Följden blir en konflikt och maktkamp mellan ”etablerade”, de gamla familjerna, och de nyinflyttade, ”outsiders”, om hur man ska bete sig för att bli accepterad. Den etablerade gruppen utövar sin makt genom förtal och skvaller. Genom att brännmärka en stökig minoritet i outsidergruppen blir hela gruppen moraliskt stigmatiserad som mindre värd.

Norbert Elias (1897–1990) var en av 1900-talets mest betydande sociologer. Han visar på ett fascinerande sätt hur moralisk stigmatisering är en allmänt förekommande maktteknik varhelst det finns en konflikt mellan en etablerad och dominerande grupp och en underordnad, dominerad grupp; mellan bofasta och invandrare, vita och svarta i USA, högkastiga och kastlösa indier, män och kvinnor, välbeställda och fattiga.

I en efterskrift till denna andra, utvidgade upplaga återfinns Elias sista bidrag till Etablerade och outsiders (The Established and the Outsiders). Det är en skarpsinnig analys av maktförhållandet mellan vita och svarta i USA, utifrån Harper Lees roman Dödssynden (To Kill a Mockingbird) från 1960.

Gunnar Olofsson presenterar i ett förord Norbert Elias och klarlägger hur teorin om etablerade och outsiders kan användas för att förstå dagens värld och konflikter.