Det vita fältet II. Samtida forskning om högerextremism

Specialnummer, Arkiv. Tidskrift för samhällsanalys nr 2

Utgivningsår
2013
ISBN
9789179242558
Sidor
220

145 kr

Arkiv. Tidskrift för samhällsanalys samlar samhällsvetenskaplig och historisk forskning från Sverige och världen.

Samtliga artiklar i detta nummer finns fritt tillgängliga, gratis att läsa och ladda ned, på www.tidskriftenarkiv.se. Beständig länk, DOI: http://dx.doi.org/10.13068/2000-6217.2.

Det här specialnumret utgör den andra volymen i en serie, Det vita fältet, som samlar svensk och internationell forskning om högerextremism. De senaste åren har präglats av nazistiska och islamofobiska terrordåd i Norge, Sverige, Tyskland och Italien, samtidigt som stöveltrampet och hatet åter gör sig gällande mot romer och judar i Ungern och på Balkan och näthatet exploderat i tidningarnas kommentarsfält. Men den högerextrema offensiven bromsas av antirasistisk mobilisering, interna konflikter och havererade alliansförsök.

För dem som hellre vill läsa mellan två pärmar tillhandahåller vi den här tryckta utgåvan. Numret kommer även att släppas som e-bok anpassad till läsplattor (ISBN: 9789179242541).

I detta nummer:

Carl Dahlström & Peter Esaiasson, ”Invandringsfrågan och möjligheter för invandringsfientliga partier att lyckas i Sverige”

Ov Cristian Norocel, ”Konstruktionen av högerradikala populistiska maskuliniteter i Sverige. En feministisk analys”

Anders Hellström, ”Varför vi älskar att hata Sverigedemokraterna”

Ralf Wiederer, ”En kartläggning av det högerextrema nätverket på internet – strukturella mönster 2006–2011”

Emma Arneback, ”Bemötanden av främlingsfientlighet i gymnasieskolan”

Wolfgang Benz, ”Antisemitismforskning som akademiskt ämne och allmän uppgift”

Mattias Gardell, ”Anders Behring Breiviks politiska hemvist och motivbild. Sakkunnigrapport inför rättegången i Oslo, 4 juni 2012”