Det vilda tänkandet

Utgivningsår
2014
ISBN
9789179242596
Sidor
348
Översättare
Stolpe, Jan

252 kr

Claude Lévi-Strauss var sannolikt 1900-talets mest inflytelserike socialantropolog. I sina arbeten om släktskap och myter ger han det mest fullödiga uttrycket för strukturalismen som tankeform.

Det vilda tänkandet (La pensée sauvage), som kom ut första gången 1962, har en aktualitet som sträcker sig långt utöver själva socialantropologin och in i den filosofiska och civilisationskritiska diskussionen. Genom att analysera så kallat primitivt tänkande vill Lévi-Strauss visa att klassificerande och systematiserande verksamhet är grundläggande för alla människor i alla samhällen. Det finns ingen skillnad i sättet att tänka mellan de mest ”outvecklade” ursprungsfolk och de mest ”civiliserade” storstadsbor.

Inför denna nya upplaga har Jan Stolpe granskat och moderniserat sin översättning. I ett nyskrivet förord bjuder socialantropologen Christer Lindberg in läsaren i Lévi-Strauss fascinerande och epokgörande bok.

I och med denna andra ombrutna och reviderade upplaga finns även denna klassiker i samma format (200 x 130 mm) som de övriga titlarna i vår serie Moderna klassiker.

Olof Åkerlund kommenterar utgivningen i Sydsvenskan i en kommentar, ”Härligt knepigt med Claude Lévi-Strauss”.