Allt som är fast förflyktigas

Modernism och modernitet

Utgivningsår
2012
ISBN
9789179242404
Sidor
442
Översättare
Sandin, Gunnar

262 kr

I denna sällsynt rika och fängslande bok utforskar Marshall Berman en upplevelse som präglat alla samhällen och människor som dragits in i den kapitalistiska omvälvningen av världen: upplevelsen av en modernitet där inget är bestående och stabilt, där traditionella livsformer och tänkesätt raseras. I konsten, litteraturen, musiken och arkitekturen fångas denna samhälleliga omvälvning av modernismen.

Med hjälp av fascinerande omtolkningar av Goethes Faust, Marx’ Kommunistiska manifestet, Baudelaires Parisskildringar, de stora ryska författarna – Pusjkin, Gogol, Dostojevskij – visar Berman hur alla dessa konfronterades med moderniseringen i hela dess sammansatthet: fasan inför förintelsen av det trygga och invanda parad med förhoppningarna om det nya och dess frigörande möjligheter.

I centrum för Bermans undersökning står också Staden som den arena där moderniseringens hela motsägelsefullhet framträder tydligast: 1800-talets Paris med Haussmans boulevarder, det tsaristiska Petersburg och slutligen författarens egen uppväxtmiljö i New Yorks Bronx, som skildras som en symbol och ett offer för moderniseringen.

All that is solid melts into air publicerades ursprungligen 1982 och har blivit en inflytelserik och älskad klassiker över hela världen. Arkiv förlags femte svenska upplaga (den första gav vi ut redan 1987) har lyfts in i vår serie Moderna klassiker och är ombruten, översedd och utökad med ett nytt efterord av Berman från 2010 års engelska upplaga.

”En djärv nytolkning av den estetiska modernismen och ett stycke briljant upplysningsarbete.” (Stefan Jonsson i Dagens Nyheter)

Den 11 september 2013 avled Marshall Berman, New Yorks meste marxistiske kulturkritiker, och en av förlagets verkliga favoriter. Tidskriften Dissent har skrivit en fin liten runa och samlat lite texter av Berman på sin webbsida. The New York Times har också haft en fin minnesruna. ”Om jag tvingades göra en lista över de tio böcker som betytt mest för mig skulle Bermans biografiska essä om det modernas natur ligga högt på den listan” skriver Per Svensson om Allt som är fast förflyktigas i en runa i Sydsvenskan.

Läs också Bermans fina recension av Kommunistiska manifestet i The Nation.