Tidskriften Arkivs nummer 17

Lagom till midsommar har vi nu publicerat vårt senaste nummer av tidskriften Arkiv, nr 17 (2024). Det tryckta numret går att beställa här på förlagets hemsida och som vanligt finns samtliga artiklar fritt tillgängliga, gratis att läsa och ladda ned, på www.tidskriftenarkiv.se. Beständig länk direkt till numret, https://doi.org/10.13068/2000-6217.17.

Numret öppnar med att Marco d’Eramo tar sig an den ständigt återkommande debatten om en eventuell försvagning av det amerikanska imperiet. Christian Andersson följer sedan upp med att kommentera de dramatiskt ändrade spelreglerna i Mellanöstern efter den 7 oktober 2023.

Sedan följer två artiklar om Sverige. Jon Sunnerfjell diskuterar brukssamhällets ”sociologik” i aktiveringen av arbetslösa och Rolf Å Gustafsson hittar en slags proto-marxism uppifrån i den svenska samhällsdebatten under första hälften av 1800-talet.

Dessutom kommenterar Bo Rothstein resultatet av det svenska riksdagsvalet 2022, Anders Björnsson spårar kontinuitet och brott i Bo Gustafssons tänkande och Bengt Olle Bengtsson gratulerar Lunds universitet till både Nobelpris och (framför allt) Ig Nobel-pris.

Sist recenserar Göran Therborn boken om Jan Myrdalbiblioteket, Mats Benner antologin Hålla huvudet kallt, Jonny Hjelm Susan Neimans bok Left is not woke och Ulf Bjereld Stefan de Vylders minnesbok om Chilekommitténs historia.

Trevlig midsommarläsning!