Paavo Bergman 1945–2022

Tidskriftens och förlagets mångåriga medarbetare Paavo Bergman har avlidit efter en längre tids sjukdom.

Vi minns en engagerad sociolog och arbetsforskare som kombinerade de båda publicistiska dygderna noggrannhet och uppslagsrikedom. I tidskriften hann Paavo sitta i både redaktion och redaktionsråd och var en viktig del i nystarten som open access-tidskrift 2013. På förlaget gav han ut sin avhandling Moderna lagarbeten. Studier av arbete, teknik och organisation i högteknologisk processindustri 1995, sin bok om de kvinnliga pionjärerna inom stålverksindustrin Kvinna bland stålmän 2009 och medverkade i en rad antologier.

Paavos insats var också helt avgörande när vi gav ut De arbetslösa i Marienthal av Marie Jahoda, Paul F Lazarsfeld & Hans Zeisel från 1933 i svensk översättning 2014. Han hade länge undervisat på detta metodologiskt nyskapande och legendariska samhällsvetenskapliga arbete och skrev ett mycket uppskattat efterord till boken.

En lista på alla Paavos många alster hos oss finns på https://arkiv.nu/produkt-tagg/paavo-bergman/ och hans minnessida finns här.