Världens jämlikaste land?

För dem som missade seminariet på årets digitala bokmässa om Världens jämlikaste land? går det fortfarande att se det i efterhand via https://bokmassan.se/programs/ar-svensken-jamlik/ efter att man skapat sig ett konto (gratis) på sidan.

I ekonomi-historikern Erik Bengtssons nya bok Världens jämlikaste land? gör han upp med den svenska självbilden om jämlikhet som ett djupt rotat nationellt särdrag. Han visar hur Sverige före demokratins genombrott i realiteten var ett ovanligt ojämlikt land. 1900-talets jämlikhetsunder var istället ett tydligt brott med det gamla Sverige, skapat i skarp konflikt med den traditionella ordningens försvarare.

Under resten av september kan man köpa boken till det nedsatta priset 160 kr (plus frakt på 39 kr).

Provläs bokens inledning här. I Dagens Arena kan man läsa ett utdrag, ”Den svenska varianten av repression”. Läs också Erik Bengtsson och Daniel Suhonens DN Debatt-artikel ”Nej, jämlikheten har inga djupa rötter i vår historia”. Du kan även lyssna på författaren när han berättar om boken i Vetenskapsradion Historia, Studio Ett och i Dagens Arenas intervjupodd, och läsa en lång intervju med honom i Sekotidningen.

På Facebook kan man se en videoinspelning av Katalys seminarium på boken med Erik Bengtsson och Åsa Linderborg, ”Hur blev Sverige jämlikt?

Boken har recenserats av Göran Greider, ”Boken som slår myten om Sverige i bitar”, i Göteborgs-Posten, Petter Larsson, ”Tacka de röda för den blågula jämlikheten”, i Aftonbladet, Per Wirtén i Expressen, Kjell Östberg i Internationalen, Kenneth Hermele i Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad (tillsammans med Pikettys nya bok), Erik Haking i Flamman och av Anders Karlsson i Arbetaren. Läs också kommentarer om boken av Jan Guillou i Aftonbladet, Göran Greider i ETC, Torbjörn Nilsson i Expressen och Peter Franke i Värmlands Folkblad.